NIKOL WRITES_______________ FOOD______________ BEAUTY_______________ OTHER

NÁHRADA BÍLÉHO CUKRU, CO POUŽVÁM JÁ

25. července 2018 v 14:00 | Nikol



Zdravím všechny čtenáře,


V dnešním článku bych ráda napsala o tom, jak jsme doma přestali používat bílý cukr a proč.
Jsou tomu asi tři roky, kdy jsme s přítelem drželi tkz. paleo stravu, při které jsou základem bílkoviny a tuky. Žádná mouka, žádné sacharidy, žádná laktóza a hlavně, žádný cukr. Musím se přiznat, že kromě zažívacích problémů, nám z této "diety" zůstalo jediné. A to, že jsme přestali kupovat bílý cukr.

Přiznám se, že moc často nesladíme, ale když už, používáme buď kokosový, nebo třtinový. Vím, že třtinový cukr není žádná výhra, ale myslím si, že bude nepatrně zdravější než ten bílý.

V chuti nepoznáte rozdíl, v ceně ano. Půl kila třtinového cukru stojí okolo 35 korun. Kilo normálního asi 12. V kuchyni nám ale vydrží minimálně dva měsíce, takže si myslím, že to není tak strašné. Přítel si sladí jen kávu a já občas Caro, protože kávu piji opravdu minimálně a když už, tak neslazenou. Občas si osladím čaj, ale ten sladím spíše medem.

Další mé oblíbené sladidlo je datlový sirup. Dávám ho do kaší, do smoothie nebo třeba do jogurtu. Píší na něm, že se s ním dá osladit i čaj, ale tato kombinace mi vůbec nezachutnala. Chuť datlového sirupu není pro všechny. Jeho chuť je specifická, ale komu nevadí datle, nemá se čeho bát. Ze začátku mi přišel malinko nahořklý, ale na jeho chuť si velmi rychle zvyknete. Cena je tedy vyšší, ale z těchto sladidel je nejpříznivější. V minulosti jsem ochutnala ještě rýžový a javorový, ale tomu datlovému se nic nevyrovná. Vydrží mi opravdu dlouho, někdy 3 měsíce, někdy i déle. Spotřeba bývá do jednoho roku, což je úplně v pohodě. Můžete ho uchovávat i v lednici. Tam ho ale nedoporučuji mít, protože je pak málo tekutý a není to ono.

Další, specifickou kapitolou je slazení kaší. Kaše mám ráda, dělám si je často, nejraději mám ovšem smoothie bowls. Když přijde na slazení právě klasických ovesných kaší a nemám zrovna chuť na datlový sirup, sahám po oříškových máslech. Mám ráda i burákové, nejvíce mi chutná to z Lidlu, ale teď jsem vyzkoušela mandlové máslo od značky Šufánek a chuť mě velmi mile překvapila. Těším se, až si ho do nějaké kaše přidám. Chutě oříškových másel jsou takové sušší, občas až dusící, ale to pro to, že se mají jíst s něčím, nebo na něčem. Dají se jíst i jen tak lžičkou, ale to mi tolik nechutná. To mandlové není tolik sladké a cena je něco kolem 120 kč. Ráda bych vyzkoušela ještě kešu, ale moc dobře vím, že má spotřeba není tak veliká, takže bych ho tu měla velmi dlouho. Skladuji ho v lednici.

Jak říkám, bílý cukr jako takový u nás sice nevedeme, nicméně jsem si vědoma toho, že ho ve spoustě věcí jím a dokonce vědomě. To je moje neřest. Ale nebojte, plánuji hubnoucí sérii a už se na to psychicky připravuji.


Zajímá mě, co doma používáte vy, jak sladíte a jestli vůbec sladíte.
Mějte fajn zbytek dne, a u dalšího článku, Nikol
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama